Pavlova bananowo-truskawkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    6 szt
  • drobny cukier

    350 g
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana kremówka

    330 ml
  • ser mascarpone

    125 g
  • mix do śmietany

    0,5 op
  • cukier puder

    4 łyżeczki
  • banan

    1 szt
  • truskawki

    250 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Beza: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22 cm, ja odrysowałam od talerza. Wykładamy na niego masę białkową. Boki robimy odrobinę wyższe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 st. C i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy około 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.

Krem:Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ser mascarpone i znowu ubijamy przez kilka sekund. Na sam koniec dodajemy mix do bitej śmietany.

Banany kroimy na grube plastry i skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny. Pokrojone banany układamy na bezie. Przykrywamy kremem a wierzch dekorujemy truskawkami i fiołkami. Chłodzimy w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 16.11.2013 00:32
wygląda wspaniale :)
EmciaPichci 28.05.2013 08:44
am się za taką pokroić! ;)
SmakChwili 06.05.2013 14:54
Bardzo mi miło, że się podoba..
Andrzej8 02.05.2013 21:15
wygląda mega smakowicie
Katarzyna34 02.05.2013 15:47
rewelacyjnie wygląda chętnie bym się poczęstowała
Habibi 02.05.2013 07:45
Sto lat Pavlovej nie jadłam - teraz zaczyna się sezon na owoce, to można poszaleć z dodatkami :)
Magda24 01.05.2013 21:35
jakie pyszzności
gosia1988 01.05.2013 20:27
wyśmienicie wygląda
Monika58 01.05.2013 20:26
rewelacyjny deser
Renataj 01.05.2013 20:18
Bardzo kusząco się prezentuje.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat