Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 1 1/4 szklanki
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
olej z pestek winogron 1/3 szklanki
jajko 3 sztuki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
patison świeży 1 średni
rodzynki zielone 50 g
biała czekolada 50 g

Dodatkowo

cukier puder do oprószenia ciasta

Porada

To moje eksperymentalne ciasto. Pierwszy raz piekłam ciasto z dodatkiem patisona. Nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku, a ciasto wyszło bardzo dobre.

Przepis i sposób przygotowania na: Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami.

Kroki postępowania

1
Wbić do miski 3 całe jajka.
Krok 1 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
2
Dodać cukier trzcinowy i dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
3
Wlać olej z pestek winogron.
Krok 3 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
4
Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Krok 4 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
5
Do osobnej miski wsypać mąkę oraz kakao.
Krok 5 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
6
Dosypać do suchych składników cynamon i proszek do pieczenia i razem wymieszać.
Krok 6 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
8
Dodawać partiami do mokrych składników i miksować.
Krok 7 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
9
Masa ma być jednolita, bez żadnych grudek.
Krok 8 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
10
Obrać średniego patisona i wydrążyć gniazda nasienne.
Krok 9 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
11
Zetrzeć patisona na tarce na grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ciasta, wymieszać.
Krok 10 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
12
Dodać zielone rodzynki.
Krok 11 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
13
Dodać pokrojoną na mniejsze części białą czekoladę.
Krok 12 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
14
Wyłożyć papierem do pieczenia małą tortownicę i przełożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Krok 13 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto
15
Przed podaniem ciasta oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !
Krok 14 - Patisonowe ciasto z białą czekoladą i zielonymi rodzynkami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 04.09.2016 20:17
a jaki to jest średni patison? przecież można było napisać wagę samego miąższu albo chociaż objętość np. 1 lub 2 szklanki
Stenka 30.08.2016 15:56
z patisonem ciasta jeszcze nie jadłam
adelajda 05.10.2014 08:22
Chętnie spróbuję:)
EmciaPichci 30.09.2014 18:01
woow! połączenie idealne :)
Kejti 26.09.2014 19:00
Ciekawy przepis,nigdy nie jadłam więc poproszę kawałek :-)
Alex_M 22.09.2014 10:39
no i fajne ciacho wyszło :)
Konczi 21.09.2014 20:47
ooo proszę .. i jest wyczekane ciacho :) i ja porywam przepis by sprawdzić jak smakuje :D
Christopher 21.09.2014 20:26
Zachęcasz,więc należy skorzystać póki są patisony.
irenka 21.09.2014 20:08
na pewno pyszne ciacho,przepis zapisałam ,wypróbuję
Helena63 21.09.2014 18:22
jakie piękne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak