Pasztet ziemniaczany z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • jajka

    3 szt
  • olej

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • proszk do pieczenia

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    25 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/3 ziemniaków zetrzec na tarce o małych oczkach, dobrze odcisnąc. Pozostałe ziemniaki ugotowac w posolonej wodzie, odcedzic, dokładnie odparowac, przecisnąc przez praskę. Do ugotowanych ziemniaków dodac lekko przesmazoną na tłuszczu cebulę z pieczarkami oraz starte ziemniaki. Dodac śmietanę i jajka, proszek do pieczenia, przyprawic. Dobrze wymieszac. Włożyc do formy wysmarowanej tłuszczem, piec ok. 6o minut w temp. 190 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marinia 02.10.2013 21:50
dodi - Pewnie, że można, eksperymenty w kuchni zawsze wskazane. Pieczarki są popularne i łatwo je dostać o każdej porze roku, co nie znaczy, że mamy się ich kurczowo trzymać.
dodi 02.10.2013 09:44
od razu do ulubionych. Zastanawiam mnie czy mogą być inne grzybki?
Lis 02.10.2013 00:22
prosto i smacznie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat