Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z żurawiną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
karczek 1/2 kg
wątróbka 100 g
boczek 150 g
podgardle 100 g
cebula 1 szt
żurawina 4 łyżki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa Prymat
olej
bułka czerstwa 1 szt
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żurawiną

Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie i kiedy napęcznieje odcedzić. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Mięsa zalewamy wodą, zagotowujemy i dodajemy cebulę, ziele i liść laurowy.
Gotujemy ok 2 godziny, do miękkości.

Wątróbkę sparzyć wrzątkiem, przestudzić mięso.
Mięso oraz wątróbkę przepuścić 3-krotnie przez maszynkę do mięsa, razem z bułką namoczoną. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól, gałkę, tymianek, majeranek, pieprz i dodać żurawinę.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wymieszaną masę. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.08.2013 07:26
domowy najlepszy
oskar 28.06.2013 14:19
niebo w gebie
biatriss 28.06.2013 14:19
mmm super! i żurawina!
Mira85 28.06.2013 14:00
domowy pasztet jest najlepszy, a z żurawiną to już ,,niebo w gębie''

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak