Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet z zielonej soczewicy był dla mnie nowością. Co prawda jadłam już soczewicę nie raz, ale nigdy nie w takim wydaniu. Smak po prostu rewelacyjny, pachnący warzywami, cebulką! Mi najbardziej smakował na ciepło!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • marchewki

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    100 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • jajka

    3 sztuki
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • liść lubczyku

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Soczewica:

Zieloną soczewicę zalewamy wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelewamy zimną wodą, wsypujemy do garnka. Zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec solimy. Ugotowaną soczewicę odsączamy na sitku. Osobno odkładamy kilka łyżek (na wierzch pasztetu).

Warzywa:

Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Najlepszym sposobem jest wykorzystać te od gotowania rosołu. Do miski wkładamy soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Cebulę oraz czosnek siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do miski. Całość blend ujemy na gładką masę. Wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą. Masę dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu przyprawiamy przyprawami.

Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 10x24 cm. Wygładzamy wierzch i obsypujemy pozostawianymi ziarnami soczewicy.

Pieczemy w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu musi być rumiana.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat