Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 500 g
cebule 3 średnie
smalec 200 g (gęsiego)
tymianek 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

Cebulę drobno siekamy.
W rondelku roztapiamy smalec ,wrzucamy cebulę i dusimy na wolnym ogniu przez 30 min. Często mieszamy ,osączamy z tłuszczu.
Na patelni roztapiamy pozostały tłuszcz ,wlewamy również ten z duszenia cebuli i obsmażamy przez 10 min wątróbki oprószone tymiankiem. Wyjmujemy z tłuszczu.
Jeszcze ciepłe wątróbki razem z duszoną cebulą mielimy dwa razy (najmniejsze oczka).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do słoiczków ,zakręcamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.01.2015 16:09
Lubię taki domowy pasztet.
Beatris 22.01.2015 16:02
Zjadłabym kromeczkę domowego chlebka z takim pasztecikiem... Pycha:)
RenataZ-et 22.01.2015 15:21
uwielbiam takie pasztety
Edith85 22.01.2015 14:14
bardzo lubię takie smarowidła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak