Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

5.0
(22)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny pasztet z wątróbek drobiowych z grzybami. Podajcie go z chrzanem lub ćwikłą. Idealny dodatek do kanapek lub grzanek.

Składniki:

Na pasztet:

wątróbka drobiowa 40 dag
grzyby suszone 2 dag
cebula 10 dag
smalec 3 dag
masło 10 dag
mleko 0,5 szklanki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
chrzan do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

Grzyby starannie wymyć, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów odparować do 4 łyżek.

Cebulę pokroić w plasterki i udusić na smalcu, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min.

Wątróbki z cebulą po ostudzeniu zmielić 3 razy, dodać wywar grzybowy, masło i po szczypcie przypraw.

Starannie wymieszać, doprawić do smaku, włożyć do miseczki i schłodzić. Podawać z chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 21:06
Pasztet z wątróbek na pewno jest niezwykle delikatny, a dzięki grzybom także aromatyczny.
Babeczka35 28.01.2019 15:38
Smakowity pasztet.
Bożena Matuszczyk 20.01.2019 23:00
Smakowity pasztet, elegancko podany. Pasztet zachęca smakiem i wyglądem.;)
ben-ka 18.01.2019 13:41
O ! to coś dla mnie :) grzyby suszone mam i wykorzystam. Pasztet pięknie podany !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak