Pasztet z wątróbek drobiowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny pasztet z wątróbek drobiowych z grzybami. Podajcie go z chrzanem lub ćwikłą. Idealny dodatek do kanapek lub grzanek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pasztet:

  • wątróbka drobiowa

    40 dag
  • grzyby suszone

    2 dag
  • cebula

    10 dag
  • smalec

    3 dag
  • masło

    10 dag
  • mleko

    0,5 szklanki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • imbir mielony

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
  • chrzan

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby starannie wymyć, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, a następnie ugotować do miękkości. Wywar z grzybów odparować do 4 łyżek.

Cebulę pokroić w plasterki i udusić na smalcu, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min.

Wątróbki z cebulą po ostudzeniu zmielić 3 razy, dodać wywar grzybowy, masło i po szczypcie przypraw.

Starannie wymieszać, doprawić do smaku, włożyć do miseczki i schłodzić. Podawać z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 21:06
Pasztet z wątróbek na pewno jest niezwykle delikatny, a dzięki grzybom także aromatyczny.
Babeczka35 28.01.2019 15:38
Smakowity pasztet.
Bożena Matuszczyk 20.01.2019 23:00
Smakowity pasztet, elegancko podany. Pasztet zachęca smakiem i wyglądem.;)
ben-ka 18.01.2019 13:41
O ! to coś dla mnie :) grzyby suszone mam i wykorzystam. Pasztet pięknie podany !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat