Pasztet z wątróbek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    10 dag
  • wątróbka drobiowa

    40 dag
  • smalec

    3 dag
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • grzyby suszone

    2 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby starannie wymyć, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, a następnie ugotować je do miękkości, wywar odparować do 4 łyżek. Cebulę pokroić w plasterki i udusić na smalcu, podlewając wodą. Pod koniec dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min. Wątróbki z cebulą po ostudzeniu zmielić 3 razy, dodać wywar grzybowy, masło i po szczypcie przypraw. Starannie wymieszać, doprawić do smaku, włożyć do miseczki, schłodzić. Podawać do smarowania ciemnego pieczywa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 06.10.2010 15:45
taki pasztet to dobra rzecz
aga130982 04.09.2010 09:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat