Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica 40 dag
jajko 2 szt
marchew 2 szt
pieczarki 20 dag
cebula 2 szt
czosnek 1/2 głowki
pestki słonecznika 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy

Kroki postępowania

1
Soczewicę opłukałam, włozyłam do garnka, zalałam wodą około 2cm ponad powierzchnię wsypanej soczewicy. Ugotowałam do miękkości - ta gotowała się około pół godziny
Krok 1 - Pasztet z soczewicy foto
2
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam drobno. Marchew obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę pokroiłam w kostkę. Pokroiłam drobno pół główki czosnku. Wszystko dusiłam na oleju przez około 20 minut.
Krok 2 - Pasztet z soczewicy foto
3
Zmieszałam ugotowaną soczewicę z uduszonymi warzywami i pieczarkami, dodałam 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam 4 łyżki słonecznika, 2 jajka i przyprawy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatałową i vegetę. Wszysko dokładnie wymieszałam mikserem
Krok 3 - Pasztet z soczewicy foto
4
Keksówkę nasmarowałam tłuszczem, posypałam bułką tartą. Masę na pasztet przełozyłam do blachy, posypałam pestkami z dyni i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystygnięciu.
Krok 4 - Pasztet z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 26.03.2013 08:29
nie było okazji by taki zrobić
anemon 22.03.2013 13:20
Fajny pomysł na pasztet.
Skoter 22.02.2013 16:18
smaczny
matesko 18.02.2013 10:58
skorzystam z przepisu
okrysia 16.02.2013 19:45
Smaczne to!
Monika-twin 16.02.2013 18:54
pycha
wyattearp 16.02.2013 18:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak