Pasztet z soczewicy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica

    40 dag
  • jajko

    2 szt
  • marchew

    2 szt
  • pieczarki

    20 dag
  • cebula

    2 szt
  • czosnek

    1/2 głowki
  • pestki słonecznika

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z soczewicy foto
Soczewicę opłukałam, włozyłam do garnka, zalałam wodą około 2cm ponad powierzchnię wsypanej soczewicy. Ugotowałam do miękkości - ta gotowała się około pół godziny
Krok 2 - Pasztet z soczewicy foto
Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam drobno. Marchew obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Cebulę pokroiłam w kostkę. Pokroiłam drobno pół główki czosnku. Wszystko dusiłam na oleju przez około 20 minut.
Krok 3 - Pasztet z soczewicy foto
Zmieszałam ugotowaną soczewicę z uduszonymi warzywami i pieczarkami, dodałam 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki. Zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam 4 łyżki słonecznika, 2 jajka i przyprawy do smaku sól, pieprz, gałkę muszkatałową i vegetę. Wszysko dokładnie wymieszałam mikserem
Krok 4 - Pasztet z soczewicy foto
Keksówkę nasmarowałam tłuszczem, posypałam bułką tartą. Masę na pasztet przełozyłam do blachy, posypałam pestkami z dyni i wsadziłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 26.03.2013 08:29
nie było okazji by taki zrobić
anemon 22.03.2013 13:20
Fajny pomysł na pasztet.
Skoter 22.02.2013 16:18
smaczny
matesko 18.02.2013 10:58
skorzystam z przepisu
okrysia 16.02.2013 19:45
Smaczne to!
Monika-twin 16.02.2013 18:54
pycha
wyattearp 16.02.2013 18:00
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat