Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z sarny
Najpierw podsmażyć sarnę (ogólnie mięso do długiej obróbki )
Później boczek Smażyć
często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy przyprawy
Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu i zagotować później mięso I tak dusić około 2.5 do 3 godzin, ponieważ mięso musi być bardzo miękkie
Na małym ogniu pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć ja kroje zawsze drobno w kosteczkę
Podczas smażenia mięso sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny
Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa
NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować
Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy kajzerki wycisnąć i zmielić dwa razy lub trzy przez maszynkę tak jak i mięso i warzywa plus świeża cebula i z trzy ząbki czosnku drobno posiekana natkę ale nie cala
Konsystencja musi być delikatniutka mieszamy wszystko do smaku dodajemy jeszcze sol , pieprz przyprawę do dziczyzny nie żałujcie ponieważ mięso jest słodkawe podczas procesu pieczenia traci wiele przypraw
Dodać z trzy świeże jaja wymieszać
Uformowac.na blaszkach przednio posmarowanym smalcem zwykłym bądź gęsim ja preferuje ten drugi ale używałam również zwykłego
Powierzchnia musi być wygładzona i uważajcie na nie pozostawienie na brzegach ponieważ podczas pieczenia spala nam się.
Polać wierzch bulionem 3- 4 łyżki na formę klopsową i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny
Smacznego
Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu