Pasztet z mięs mieszanych

Pasztet z mięs mieszanych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 sztuki
  • podgardle surowe

    40 dag
  • karkówka

    30 dag
  • łopatka wieprzowa

    30 dag
  • wątróbka drobiowa

    20 dag
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby suszone

    3 kapelusze
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka (suszonego)
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • smalec

    2 łyżki
  • jajko

    9 sztuk
  • masło

    5 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z mięs mieszanych

Mięso drobiowe i wieprzowe podsmażyć na smalcu i przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu obsmażyć w całości i tylko obrane marchew, seler, pietruszkę oraz cebulę po podsmażeniu dodać do mięsa, dołożyć surowe podgardle ewentualnie może być boczek oraz namoczone wcześniej kapelusze grzybów. Mięso zalać około 1 litrem wody dosypać ziarna pieprzu, 1 łyżeczkę jarzynki oraz dorzucić liście laurowe, czosnek, przykryć i gotować do momentu kiedy mięso będzie mięciutkie. Ugotowane mięso razem z warzywami wyjąć z bulionu i wystudzić, następnie skręcić przez maszynkę razem z wątróbką tylko przesmażoną na pozostałym z wcześniejszego smażenia tłuszczu do masy mięsnej dodać 4 surowe jajka, a resztę jajek ugotować na twardo, dosypać tymianek, pieprz i 1 łyżeczkę jarzynki, dolać 3/4 szklanki bulionu i dokładnie wszystko wymieszać ewentualnie doprawić do smaku solą. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie wyłożyć połowę masy mięsnej na niej ułożyć ugotowane i obrane jajka, przykryć resztą masy mięsnej i wyrównać po wierzchu posypać wiórkami z masła. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku około 80 minut. Pasztet kroić dopiero po dokładnym wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Justi2401 28.06.2017 13:01
Świetny pasztet i jeszcze to jajeczko w środku, pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat