Pasztet z królika z pomidorami i żurawiną

Pasztet z królika z pomidorami i żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Delikatny pasztet z królika, do którego dodałam suszone pomidory w galaretce z świeżej żurawiny. Pasztet jest prosty do zrobienia, a kwaskowa galaretka równoważy słodycz suszonych pomidorów.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasztet:

  • królik

    70 dag
  • wątróbka

    1 sztuka
  • cebulka

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • selery

    1 plaster
  • por (białe części)

    1 sztuka
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • owoc jałowca

    4 sztuki
  • pomidory suszone

    10 sztuk
  • pestki dyni

    1 garść
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    0.5 łyżeczki
  • oliwa z suszonych pomidorów

    8 łyżek
  • jajka

    2 sztuki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    1 sztuka

Galaretka żurawinowa:

  • żurawina

    25 dag
  • cytryna

    1 sztuka
  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • winogrona czerwone

    125 mililitrów
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • woda

    80 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pasztet:

Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z wątróbką i warzywami, które gotowałam. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów (cztery łyżki) i dokładnie wyrabiam mięso, po czym dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25cm x 11,5cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa. Pasztet wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, góra-dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.

Galaretka:

Umytą żurawinę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i podsmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję gorący mus i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia. Pasztet wyjmuję z foremki, po czym myję ją i osuszam. Wlewam do niej 1/2 musu i wstawiam do lodówki. Jak stężeje, smaruję pasztet z góry płynnym musem (spowoduje to że połączy się z galaretką) i układam w foremce. Wlewam resztę musu na boki formy i górę. Wstawiam do stężenia do lodówki. Ściereczkę zmaczam gorącą wodą, obkładam całą formę i zostawiam na chwilę. Pasztet wyjdzie wtedy sam z formy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

17.01.2019 12:40
Żurawina idealnie pasuje do pasztetu, a u Ciebie dodatkowo ciekawie go ozdabia.

Babeczka35

16.01.2019 07:27
Ładnie wygląda.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:42
Pyszny pasztecik dla tych co lubią królika.;)

bietka

11.01.2019 10:53
Super pasztecik :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat