Pasztet z królika

Pasztet z królika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    0,5 kg
  • Boczek wieprzowy

    200 gram
  • wątróbka drobiowa

    200 gram
  • bułka

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • papryka słodka mielona

    1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • woda

    2 litry
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • liść laurowy

    2 sztuki
  • bułka tarta

    1/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso z królika należy poporcjować i obsypać solą. Boczek pokroić w kostkę. Do garnka łożyć mięso z królika i boczek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, po zagotowaniu zbieramy burzyny i dodajemy, obraną cebulę. Dusimy przez 45 minut, następnie wkładamy do garnka wątróbkę i dusimy jeszcze 10 min. Po wystygnięciu mięsa, oddzielamy je od kości, następnie wszystko mielimy przez maszynkę. Namaczamy bułkę, odciskamy z wody i również mielimy. Do gotowej masy dodajemy jajka, majeranek, pieprz, paprykę i sól. Wszystko mieszamy. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Umieszczamy w niej masę. Pieczemy w piekarniku około 50 min w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

22.01.2017 13:01
na pewno jest pyszny

dodi

22.01.2017 11:22
uwielbiam taki pasztacik

jagoda5913

22.01.2017 00:15
pięknie wygląda

mirosława4

21.01.2017 21:53
APETYCZNY !

Ola1984

21.01.2017 21:41
Pyszny, domowy pasztet :)

Marta1986

21.01.2017 21:03
pysznosci mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat