Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kaczki
300 g -
pierś z kurczaka
1 sztuka -
wątróbka drobiowa
100 g -
borowiki
100 g -
orzechy pistacjowe
50 g -
jajko
1 sztuka -
masło
1 sztuka -
wędzony boczek
kilka plasterków -
skórka z pomarańczy
1 sztuka -
oliwa
- - -
sól
- - -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
Liść laurowy suszony Prymat
- - -
ziele angielskie
- - -
pomarańcza
3 sztuki -
cukier
1 łyżka -
miód
1 łyżeczka -
śliwowica
20 ml -
pieprz czerwony
1 łyżeczka -
winiak
50 (klubowy)
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120˚C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)