Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą

Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    300 g
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • wątróbka drobiowa

    100 g
  • borowiki

    100 g
  • orzechy pistacjowe

    50 g
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    1 sztuka
  • wędzony boczek

    kilka plasterków
  • skórka z pomarańczy

    1 sztuka
  • oliwa

    - -
  • sól

    - -
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - -
  • Liść laurowy suszony Prymat

    - -
  • ziele angielskie

    - -
  • pomarańcza

    3 sztuki
  • cukier

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżeczka
  • śliwowica

    20 ml
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
  • winiak

    50 (klubowy)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z kaczki z orzechami pistacjowymi podany z glazurowanymi pomarańczami aromatyzowanymi imbirem, czerwonym winem i świeżą miętą

Wszystkie składniki marynaty połączyć, zalać nią mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Grzyby pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wyjąć z marynaty, dokładnie zmielić i zmiksować z żółtkiem i śmietaną. Podczas miksowania dodawać cienkim strumieniem roztopione masło. Masę doprawić do smaku, dodać grzyby, orzechy pistacjowe i otartą skórkę z pomarańczy, a na zakończenie ubitą z białek pianę. .
Formę do pasztetu wyłożyć cienkimi plastrami boczku i wypełnić masą mięsną. Pasztet piec około 1,5 godziny w kąpieli wodnej w temperaturze 120˚C, po upieczeniu wystudzić.
Pomarańcze wyfiletować, a z pozostałości wycisnąć sok i zagotować go wraz z cukrem do momentu odparowania wody. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodać posiekany imbir, czerwony pieprz i miód. Pod koniec gotowania dodać pomarańcze i miętę.
Na talerzu ułożyć liście rukoli, a na nich plastry pasztetu. Podawać z glazurowanymi pomarańczami i tostami z francuskiego pieczywa brioche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Grzegorz9 24.01.2012 22:10
wygl?da dobrze musz? spróbowa?
Marta1986 05.12.2011 11:31
super
Anna141
Anna141 02.07.2011 10:27
bardzo dobre
magical66 14.05.2011 23:36
pyszności
Tika4444 08.03.2011 07:54
super danie
Mariolka1 19.02.2011 20:40
jakie wykwintne połączenie:)
berys18 26.11.2010 10:04
wspaniały pasztecik
Gonia555 24.11.2010 17:22
Sama nazwa juz zachęcająco brzmi...
Barbara55 09.11.2010 14:15
ale pasztet
rakow2
rakow2 02.11.2010 15:54
pasztet ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat