Pasztet z indyka i warzyw

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    1,5 kg
  • podgardle surowe

    0,5 kg
  • wątróbka drobiowa

    150-200 gram
  • marchewki

    4
  • por

    1
  • pietruszka

    2 szt
  • cebule

    3 szt
  • seler

    0,5 szt
  • masło

    1 łyżka
  • jajko

    2
  • sól i pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • papryczka chili

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z indyka i warzyw foto
Obieramy wszystkie warzywa, przygotowujemy pozostałe składniki.
Krok 2 - Pasztet z indyka i warzyw foto
Do dużego garnka wkładamy mięso z indyka, wrzucamy marchewki, pietruszki, por i seler oraz 1 cebulkę, którą wcześniej opalamy. Zalewamy zimna wodą, dodajemy sól, pieprz i sporo świeżo zmielonej mieszanki przypraw chili. Na wolnym ogniu gotujemy ok 3h.
Krok 3 - Pasztet z indyka i warzyw foto
Podgardle gotujemy w osobnym naczyniu z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego przez ok. 2h, pod koniec wrzucamy do tej wody wątróbkę aby się zaparzyła. Pozostałe 2 cebule smazymy na maśle na złoty kolor
Krok 4 - Pasztet z indyka i warzyw foto
Mięso indyka oddzielamy od kości, podgardle kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa razem z mięsem mielimy dwukrotnie w maszynce.
Krok 5 - Pasztet z indyka i warzyw foto
dodajemy 2 żółtka, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie do smaku. Na koniec dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Pieczemy 60 minut w 180*
Mysiunia
1,5 kg mięsa z indyka (waga podana z kością, w moim przypadku tyle ważyły 3 nogi)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 07.03.2017 10:19
Ale pyszny pasztet muszę kiedyś zrobić.;)
kokoszka 06.03.2017 10:38
fajny pasztecik
Motorek 03.03.2017 16:30
bardzo dobry
kasia.s 01.03.2017 09:18
Wygląda bardzo apetycznie :)
MagdalenaIC 01.03.2017 00:41
Pysznie :)
Bernadeta1 28.02.2017 21:01
Taki domowy na pewno pyszny
Babeczka35 28.02.2017 19:51
Smakowity pasztet.
benka 28.02.2017 18:59
Swojej roboty najsmaczniejszy.
mysza75 28.02.2017 18:41
jakie dobry pasztet
ben-ka 28.02.2017 18:39
pasztety bardzo lubię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat