Pasztet z gęsi

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    1 sztuka
  • wątróbki z kurczaka

    20 dag
  • jajko

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • tymianek

    1 gałązka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • rosół z gęsi

    4 szklanki
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • marchew

    2 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • surowy boczek

    20 dag
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś myjemy i gotujemy w zimnej, osolonej wodzie. Przed gotowaniem można mięso podzielić i zdjąć skórę - rosół będzie mniej tłusty.

Do rosołu dodajemy ziele, liście rozmarynu i tymianku. Gotujemy do miękkości mięsa.

Wątróbkę myjemy, boczek kroimy w plastry, cebulę siekamy. Na rozgrzanym smalcu lub oleju smażymy wątróbkę, boczek, cebulę i czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia.

Do gotującego się rosołu dodajemy sól oraz pieprz i gotujemy do miękkości mięsa, a następnie wyłączamy i pozostawiamy do ostudzenia. 

Po tym czasie oddzielamy mięso od kości i mielimy wraz z marchewką, wątróbką, boczkiem i cebulą. Wszystko mielimy dwukrotnie, ale za drugim razem, na samym końcu, dodajemy odciśniętą bułkę.

Do masy dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, jajka i rosół z gęsi. Masa nie powinna być zbyt gęsta.

Pasztet wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 1,5 godziny w 170 stopniach.

chrupnij-sobie.pl
Bułkę zawsze dodaje się na sam koniec mielenia, aby usunąć resztę mięsa z maszynki. Rozmaryn i tymianek ułatwia trawienie i dodany do tłustych potraw sprawia, że dania są łagodniejsze dla naszego żołądka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 10.07.2013 09:33
ciekawy przepis
Halina14 23.05.2013 17:05
lubię pasztety i często robię
Bernadeta1 01.04.2013 17:12
ciekawy smak
Janina 24.03.2013 20:54
Bardzo smaczny
msmors 24.03.2013 20:45
ciekawy pasztet
SmacznaPyza 24.03.2013 20:33
do gęsiego mięsa to dodałabym też gęsiej wątroby
Megg 24.03.2013 20:30
oj chętnie bym skosztowała takiego paszteciku, na pewno jest pyszny!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat