Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii
Cebulę posiekać i zeszklić. Kiedy już się zrumieni dosypać do cebuli bułkę tartą i smażyć razem przez kilka minut. Mieszać, aby się nie przypaliło.
Cukinię umyć pokroić w półplasterki, posolić i obsmażyć na odrobinie oleju – dobrze, żeby odparowało z niej trochę wody.
W malakserze umieścić razem: wątróbkę, obrane mięso, marchew z wywaru, cukinię, cebulę z bułką i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty surowy czosnek, następnie wbić dwa jajka i ponownie zmiksować. Jeśli masa będzie rzadka dodać więcej bułki.
Gotową masę przekładać do natłuszczonych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorować kaparami, pomidorkami oraz pieprzem.