Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z cukinii

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pasztet

cukinie małe 2 szt
wątróbka drobiowa 2 szt
korpus z kury 2 szt
cebula 2 szt
jaja 2 szt
marchewka 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
tłuszcz do formy

dekoracja

pomidorki koktajlowe 20 szt
kapary całe Smak 20 szt
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z cukinii

Korpusy z kurczaka umyć, zalać wodą, posolić, dodać oskrobaną marchewkę a następnie ugotować. Wyjąć z wywaru ostudzić, odsączyć i obrać mięso z kości. Wątróbkę wrzucić na gorący olej i obsmażyć ze wszystkich stron (w środku może pozostać krwista).

Cebulę posiekać i zeszklić. Kiedy już się zrumieni dosypać do cebuli bułkę tartą i smażyć razem przez kilka minut. Mieszać, aby się nie przypaliło.

Cukinię umyć pokroić w półplasterki, posolić i obsmażyć na odrobinie oleju – dobrze, żeby odparowało z niej trochę wody.

W malakserze umieścić razem: wątróbkę, obrane mięso, marchew z wywaru, cukinię, cebulę z bułką i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty surowy czosnek, następnie wbić dwa jajka i ponownie zmiksować. Jeśli masa będzie rzadka dodać więcej bułki.

Gotową masę przekładać do natłuszczonych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorować kaparami, pomidorkami oraz pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak