Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka suchych ziaren
  • jajko

  • por (biała część)

    lub cebula
  • suszone pomidory

    5-7 sztuk w oleju
  • masło

    łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • bazylia

    1/2 łyżeczki suszonej
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów foto
Ciecierzycę zalej zimną wodą (szklanka suchej ciecierzycy = 2 szklanki ciecierzycy po namoczeniu i ugotowaniu) i odstaw do namoczenia na całą noc. Ugotuj ciecierzycę do miękkości. Pomiń jeśli używasz ciecierzycę z puszki. Oczyszczonego pora pokrój na krążki, zeszklij na łyżce masła.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów foto
Do ciecierzycy dodaj jajko, podsmażony por, posiekane pomidory, przyprawy i bułkę tartą.Całość rozdrobnij blenderem.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów foto
Jeśli masa jest za sucha dodaj oleju z pomidorów, lub roślinnego. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów foto
Masą wypełnij podłużną foremkę (21,5x7,5) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 35-40min (do zrumienienia wierzchu)
Krok 5 - Pasztet z ciecierzycy i suszonych pomidorów foto
Lekko przestudzony pasztet wyciągnij wraz z papierem do pieczenia. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce (pod przykryciem) do 5 dni
xxKatherinee
Przygotowałam go z podwojonej porcji i w dłuższej formie. Świetna alternatywa dla mięsnego pasztetu, polecam ;-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 11.04.2015 19:14
Pomysł super
mami93 11.04.2015 12:03
świetny przepis :)
gosia56 11.04.2015 10:08
na pewno pyszny pasztet;)
bertpvd 11.04.2015 08:29
piękne zdjęcie i fajny przepis
Ola1984 11.04.2015 07:17
Uwielbiam pasztet z ciecierzycy :)
caralajna 11.04.2015 06:23
pyszny musiał być
Róża1 10.04.2015 22:07
wspaniały pomysł !!!!!!!!!! podziwiam i zabieram przepis , chociaż nie jestem wegetarianinem :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat