Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet wieprzowy Eli

5.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa (bez kości)
1.2 kg
cebule
2 sztuki
czosnek
6 ząbków
liście laurowe Prymat-duże
3 sztuki
marchewka
1 sztuka
seler korzeniowy mały
1/2 sztuki
słonina wieprzowa
30 dkg
wątróbka drobiowa
25 dkg
jajko
3 sztuki
śliwki suszonebez pestek
10 dkg
sól
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa do potraw
do smaku
Sklep Prymat
margaryna do wysmarowania foremki
bułka czerstwa
1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat
6 ziatrnrk
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wieprzowy Eli

Umytą łopatkę zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru mięso,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyn nie wyrzucać,można dodać do sałatki.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć z wywaru.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę i czosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,pokrojone w paski śliwki.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 09.03.2011 19:34
Uwielbiam pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak