Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pasztet w cieście

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatki wieprzowe ze skórką
50 dag
cielęcina
30 dag
pierś z kurczaka
1 szt.
wątrubka
30 dag
szynka wędzona
12 dag
jaja
2 szt.
cebula
2 szt
pieczarki
20 dg
oliwa
2 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Ciasto:
mąka
40 dag
smalec
4 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
jajko
2 szt
białko
1 szt
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
boczek
1|2 tłusty
kajzerka
1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet w cieście

PRZYGOTOWANIE DO MASY MIĘSNEJ:cebulę siekamy drobno,pieczarki oczyszczamy i lekko podsmażamy z cebulą,mięso kroimy na kawałki,bułkę zalewamy wodą aż do zmięknięcia,następnie odciskamy i mielimy,wszystkie wymienione składniki wrzucamy razem do wielkiej misy i mielimy 2 krotnie ,do masy dodajemy jajko i przyprawiamy,mieszamy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:mąkę przesiewamy,dodajemy smalec i siekamy nożem na kruszonkę,dodajemy jajka i zagnieciona ciasto,zagniatamy kulę zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wałkujemy ciasto w 2 prostokąty.
PRZYGOTOWANIE PASZTETU:wysmarowaną blachę tłuszczem posypujemy bułką,wykładamy formę ciastem,po czym umieszczamy na cieście połowę masy pasztetowej,następnie plastry szynki i drugą połowę masy.Całość przykrywamy 2 częścią ciasta,wierzch nakłuwamy widelcem,smarujemy rozmąconym białkiem.Pasztet pieczemy 90 min w temperaturze 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak