Pasztet tradycyjny z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wieprzowina

    50 dag
  • cielęcina

    50 dag
  • królik

    1/2 tuszki
  • wątróbka drobiowa

    30 dag
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • seler

    1/2 sztuki
  • kajzerka

    1 sztuka
  • jajka

    5 sztuk
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    7-8 sztuk
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto
Wieprzowe mięso i cielęcinę i tuszkę królika umyć zalać zimną wodą dodać marchewkę ,seler przyprawy i całość gotować na wolnym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się wywaru dodać pod koniec wątróbkę i gotować około 7 minut. Mięso wyjąć zostawić do przestygnięcia i jeszcze ciepłe obrać od kości.
Krok 2 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto
Grzyby namoczyć ,ugotować odcedzić i wycisnąć. Obrane mięso i grzyby oraz cebulę zmielić dwa razy przez maszynkę o drobnym sitku,dodać namoczoną wcześniej w wodzie kajzerkę wbić jajka, dodać gałkę muszkatołową, posolić do smaku dodać mielony pieprz i dokładnie wyrobić masę .Gdyby okazała się za sucha dolać troszkę wywaru z gotującego się mięsa.
Krok 3 - Pasztet tradycyjny z grzybami foto
Podłużną wąską formę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić wyłożyć masę mięsną lekko ubić i posypać pasztet suszoną bazylią . Piec około 50-60 minut w temp 180*
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 27.12.2015 10:40
Lubię taki pasztet, często go robię, bo mam dużo suszonych grzybów.
gosia561 11.05.2014 17:16
niezły pasztecik
Konczi 03.10.2013 16:05
fantastyczny pasztet
IwonaDD 03.10.2013 15:30
wygląda przepysznie
everay 03.10.2013 14:36
pysznie wygląda
sylwia_mc 03.10.2013 14:25
wygląda super
Anna169Hosz 03.10.2013 12:51
Zapowiada się bardzo smacznie !
jasiek 03.10.2013 11:39
zrobię z tegorocznych zbiorów
Pietruszka 03.10.2013 11:16
domowy pasztet jest najlepszy
Janina 03.10.2013 11:04
Świetny przepis;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat