Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet selerowy z sosem malinowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

seler korzeń 500 g
żółtko jajek 4
białko 2
cebula biała 3 małe
kostki grzybowe 2 sztuki
margaryna 250 g
sos
majonez 2 łyżki
syrop malinowy 2 łyżki
woda 250 (źródlana)
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet selerowy z sosem malinowym

Kroki postępowania

1
Duży seler myjemy i obieramy. Cebule pozbawiamy łupinek.
Krok 1 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
2
Cebulę kroimy na małe kawałki.
Krok 2 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
3
Seler kroimy na pół, a następnie na plastry. Plastry zaś na małą kostkę .
Krok 3 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
4
Do garnka wsypujemy pokrojoną cebulę i seler. Dodajemy margaryneę, 2 kostki grzybowe. Zalewamy wszystko 250 ml wody.
Krok 4 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
5
Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.
Zestawiamy z ognia i studzimy.
Krok 5 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
6
Do wystudzonych warzyw dodajemy 4 żółtka i 1 szklankę bułki tartej.
Krok 6 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
7
Miksujemy blenderem.
Krok 7 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
8
2 białka ubijamy na sztywną pianę .
Krok 8 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
9
Dodajemy ją do zmiksowanej masy.
I już za pomocą robota, na najniższych obrotach łączymy pianę z masą.
Krok 9 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
10
Szykujemy podłużną formę keksówkę .Wykładamy ją folią aluminiową.
Krok 10 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
11
Przelewamy mase do formy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekamy 60 minut.
Krok 11 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
12
Po upieczeniu studzimy, a następnie wyciągamy z formy.
Krok 12 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
13
Majonez łączymy z gęstym syropem malinowym energicznie mieszając.
Krok 13 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto
14
Pasztet kroimy w 1 cm kawałki i polewamy odrobiną sosu.
Idealny na śniadanie na kromke świeżego chleba jak i jako przystawka na przyjęcie w gronie znajomych
Krok 14 - Pasztet selerowy z sosem malinowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 06.12.2013 20:58
rewelacyjny pomysł
Grażyna13 19.11.2013 10:16
Podoba mi się :)
mirosława4 04.07.2013 14:48
robiłam pasztet z selera jest przepyszny ale z takim sosem jeszcze nie :)
Ada-Gaba 09.05.2013 08:37
interesujące połączenie
Motorek 20.04.2013 10:29
bardzo fajny
romanrafal
romanrafal 20.03.2013 16:19
bardzo bardzo ciekawe
caralajna 25.12.2012 15:30
uwielbiam takie pasztety
reniatka 20.09.2012 09:32
cos wspaniałego
teresa18 19.09.2012 18:42
lubimy pasztety koniecznie muszę go zrobić
anemon 19.09.2012 14:41
Intrygujące połączenie smaków.
adelajda 19.09.2012 10:44
nigdy takiego nie jadłam ! na pewno smaczny !
Adamorek 19.09.2012 09:51
ekscytujący mix

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak