Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet mięsno-warzywny
kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela angielskiego i jałowca oraz
pozostałe przyprawy.Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około
godzinę.
Wątróbki oczyść,opłucz,pokrój na kawałki,dodaj do mięsa.Całość
gotuj jeszcze 15 minut na małym ogniu.
Cebulę,pieczarki oczyść,cebulę pokrój w piórka a pieczarki w
plasterki. Cebulę zeszklij na oleju,dodaj pieczarki i lekko podduś.
Mięso i wątróbkę,odcedź,przepuść 2-3 krotnie przez maszynkę do
mielenia.Do masy dodaj jajka,bułkę tartą,wyciśnięty czosnek i trochę
wywaru. Dokładnie wymieszaj.Dodaj cebulę, pieczarki i suszone
pomidory.Masę doprawić majerankiem,solą,pieprzem,gałką
muszkatołową,papryką słodką i jeszcze raz wymieszaj.
Wąską podłużną formę (dł.30cm),wysmaruj margaryną,obsyp bułką
tartą.Napełnij masą. Formę wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika
nagrzanego do temp.190 stopni. Po 30 minutach pieczenia pasztet przykryj
folią aluminiową.