Pasztet - kurka złotopiórka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    1/2 kg
  • cebul

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • pietruszka korzwe

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • masło śmietankowe

    200 gram
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

+ 1 szt. Cebula
+ 1 szt. Pietruszka Korzeń

Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać pistacjowe orzeszki i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy kształcie kury, zajączka czy baranka, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu pasztetu z lodówki ozdabiamy marchewką, oliwkami, pietruszką, majonezem najlepiej w tubce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alaaa 13.10.2012 07:03
jaka śliczna
Renataj 10.04.2012 19:17
A kto później tej biednej kurce odcina głowę :) Pyszna kurka.
iknkirke 30.03.2011 10:04
pycha
stokrotka 04.03.2011 16:33
świetny pomysł
Bartolomeo 18.11.2010 09:12
przepyszny w dodatku musi byc
Iwusia 11.11.2010 10:57
ten pasztecik jest cudny :)))
polly66 11.11.2010 09:44
aż szkoda ruszać tę kwokę ;]
Jolanta41 10.11.2010 14:22
Przepyszne zdolności !
misia53 09.11.2010 20:13
O kurczę , ale kurka!!!
Beata61 09.11.2010 10:30
Świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat