Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet króliczy z warzywami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 2 kg
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1
seler 1
cebula 2
marchew 1
sól do smaku
ziele angielskie 4
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 łyżeczki
kolendra 1 łyżeczka
jajko 3
Majeranek suszony Prymat do posypania
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
boczek 500 g
przyprawy 1 (do pasztetu)

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet króliczy z warzywami

Kroki postępowania

1
Króliki dzielę na kawałki. Wykrajam combry i tylne skoki. Resztę mięsa (około 2 kg) przekładam do szybkowaru. Zalewam nie wielką ilością wody z solą.
Krok 1 - Pasztet króliczy z warzywami foto
2
Na mięsie układam kawałki selera, cebule oraz marchew, a na nich kawałki boczku. Wsypuję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę oraz pieprz kolorowy.
Krok 2 - Pasztet króliczy z warzywami foto
3
Szybkowar zamykam i garuję około 60 minut, aby mięso swobodnie odchodziło od kości. Ugotowane mięso oddzielam od kości.
Krok 3 - Pasztet króliczy z warzywami foto
4
Wraz z ugotowanymi warzywami, przyprawami i bulionem (około 60 ml) przepuszczam 1 raz przez maszynkę do mielenia. Wbijam jajka oraz wsypuję przyprawę do pasztetu.
Krok 4 - Pasztet króliczy z warzywami foto
5
Dokładnie mieszam. W razie potrzeby masę zagęszczam bułką tartą. Masy pasztetowej wyszło 2,5 kg.
Krok 5 - Pasztet króliczy z warzywami foto
6
Blaszki (chlebową i keksówkę) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Przekładam masę pasztetową do dwóch blaszek. Pasztet dokładnie uciskam szpatułką lub łyżką w blaszce.
Krok 6 - Pasztet króliczy z warzywami foto
7
Wierzch jednego pasztetu dodatkowo posypuję majerankiem. Tak przygotowane pasztety wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C. Po 10 minutach temperaturę zmniejszam do 150C i piekę 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet pozostawiam w blaszce do całkowitego ostygnięcia. Smacznego.
Krok 7 - Pasztet króliczy z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 26.08.2013 21:49
nie odmówiłabym takiego pasztetu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak