pasztet jajeczno-porowy z łososiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    17 szt.
  • por

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • szpinak

    10-12 liści
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • masło do formy

  • masło

    2 łyżki
  • łosoś

    300 gram
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Por przekrój wzdłuż na pół, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go w cienkie plasterki. Duś na maśle 3 minuty, aby lekko zmiękł, przestudź. Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz i gdy ostygną zetrzyj na tarce. Natkę opłucz i posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj na jednolitą masę z surowymi jajkami oraz bułką tartą. Dopraw solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, rozmarynem i papryką.
Opłukane liście szpinaku blanszuj minutę we wrzątku, osącz. Następnie owiń nimi łososia oprószonego pieprzem. Wysoką formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połową masą, połóż łososia, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piecz 75 minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z ostrym sosem chrzanowym lub żurawinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 12.07.2012 10:08
Apetyczny przepis.
luki1984 01.02.2012 12:04
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat