Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
17 szt. -
por
1 szt. -
natka pietruszki
1 pęczek -
szpinak
10-12 liści -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
Rozmaryn suszony Prymat
1 szczypta -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
sól
do smaku -
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku -
masło do formy
-
masło
2 łyżki -
łosoś
300 gram -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania pasztet jajeczno-porowy z łososiem
Opłukane liście szpinaku blanszuj minutę we wrzątku, osącz. Następnie owiń nimi łososia oprószonego pieprzem. Wysoką formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połową masą, połóż łososia, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni. Piecz 75 minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub zimno z ostrym sosem chrzanowym lub żurawinowym.
Komentarze (2)