Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 40 dkg
olej do smażenia
cebula 2 duże sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
wątróbki z kurczaka 40 dkg
pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
jajko 2 sztuki
żurawina suszona 2 garście
wędzonka wiejska 10 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną

Kroki postępowania

1
Mięso wieprzowe pokroić na mniejsze kawałki, zrumienić na oleju. Dodać do niego pokrojoną w ćwiartki cebulę, trochę soli i pieprzu, chwilę razem podsmażać. Do mięsa z cebulą wlać pół szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Krok 1 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto
2
Wątróbki oczyścić, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć dalej razem, aż wątróbka się zetnie.
Krok 2 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto
3
Wszystko ostudzić i zmielić. Do mięsnej masy dodać żółtka, gałkę muszkatołową i pół szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać.
Krok 3 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto
4
Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę i dodać razem z żurawiną do mięsnej masy, wymieszać.
Krok 4 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto
5
Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do mięsnej masy, delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto
6
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć 5 plasterków wędzonki wiejskiej. Na to rozłożyć mięsną masę, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć pozostałe plasterki wędzonki. Pasztet piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony pasztet ostudzić, schłodzić.
Krok 6 - Pasztet drobiowo-wieprzowy z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak