Pasztet domowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ćwiartki z kurczaka

    1 kg
  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • łopatka wieprzowa

    700 g
  • marchewka duża

    1 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziarenka pieprzu

    2 szt
  • jajko

    3 szt
  • kasza manna

    2 łyżki
  • wywar z miesa i amrchewki

    3/4 szklanki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • olej

  • cebula

    1 szt
  • żurawina suszona

    4 łyżki
  • przyprawy

    1 (do pasztetu)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte ćwiartki, pokrojoną w kostkę wieprzowinę oraz wątróbkę
włożyć do garnka zalać wodą. Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę,liście laurowe
ziarenka pieprzu i . Gotować do miękkości.Odcedzić,pozostawiając 3/4 szklanki wywaru. Obraną cebulę, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Oddzielić mięso od kości (ćwiartki) i wraz z pozostałym mięsem,
marchewką,cebulą, przemielić 2 razy przez maszynkę. Dodać suszoną
żurawinę, przyprawę do pasztetów, majeranek,bazylię, jajka,kaszę mannę i wywar.
Wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy, wierz posmarować olejem i piec przez godzinę w
piekarniku nagrzanym do 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 17.08.2014 17:33
na pewno smaczny
Grażyna13 14.07.2014 20:16
Podoba mi się :)
Smaczna_B 30.06.2014 17:58
pyszny , domowy jest najsmaczniejszy i najzdrowszy
adelajda 11.06.2014 06:00
Bardzo smaczny pasztecik :)))
gibli 21.05.2014 22:06
podoba mi się, smakowicie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat