Paszteciki z rybą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • masło lub margaryna

    6 dag
  • żółtka

    2 szt
  • jajo

    1 szt
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • słodka śmietana

    2 łyzki
  • sól, pieprz

  • ryba

    30 dag
  • marchewka

    2-3 szt
  • cebula

    1 szt
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę ugotować, rozdrobnic. Na 2-3 łyzkach oleju zeszklic posiekana cebule, dodac marchew i całość smazyć często mieszajac do momentu az cała marchew zrobi sie szklista. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać rodzynki i dusić ok 20min. Po tym czasie dodac curry oraz sól i pieprz do smaku a takze rozdrobniona rybę. Całość przestudzić. Dodac troche bułki tartej (tyle zeby farsz był zwarty). Wszystko dokładnie wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno miec temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia, podzielic na 2-3 porcje. Ciasto rozwałkowywać na grubość 1/2cm formując dłogi prostokat o szerokości ok 15cm (w razie potrzeby boki przyciać do pożądanego kształtu). Wzdłuz prostokata układać farsz, zlepic w rulon i pokroic na 5 centymetrowe porcje. Czynnosc powtarzać do wyczerpania składników. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch mozna posmarowac woda z cukrem lub rozbełtanym jajem. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 05.07.2012 23:12
dobre
ben-ka 05.03.2012 08:26
z rybą nie jadłam i jeszcze nigdy nie robiłam.
Grażyna13 30.08.2011 10:29
Pycha !
anemon 18.05.2011 07:05
Z nadzieniem z ryby jeszcze nie jadłam.
Sarenka 12.05.2011 18:49
Nigdy bym nie wpadla na pomysl nadzienia rybnego - genialne :)
buksiak12 27.08.2010 12:23
super sprawa
Dorota71 27.08.2010 11:25
ciekawe jak smakuje
Emilia22 27.08.2010 10:49
fajny przepis
ZEWA 10.08.2010 16:41
Pasztecików z rybą jeszcze nie piekłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat