paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • żółtko jaja

    1 szt
  • śmietana 12-procentowa

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • Farsz:

  • kapusta kiszona

    500 g
  • grzyby suszone

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • mak

    do posypania
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.

Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem.
Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna30 03.10.2013 08:54
Smakowite paszteciki
Gary Michy 03.10.2013 08:23
Mmmm muszą być pycha! :)
Gracer 02.10.2013 22:00
super przepis
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:30
Jakie złociste:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat