Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 200 g
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
śmietana 12-procentowa 1/2 szklanki
sól do smaku
proszek do pieczenia szczypta
Farsz:
kapusta kiszona 500 g
grzyby suszone 50 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
sól do smaku
mak do posypania
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami

Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.

Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem.
Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna30 03.10.2013 08:54
Smakowite paszteciki
Gary Michy 03.10.2013 08:23
Mmmm muszą być pycha! :)
Gracer 02.10.2013 22:00
super przepis
Jadwiga/Jaga85 02.10.2013 21:30
Jakie złociste:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak