paszteciki z kapustą, grzybami i wędzonymi śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowe:

  • kapusta kiszona

    0,5 kg
  • grzyby suszone

    1 garść
  • śliwki wędzone

    1 garść
  • cebula biała

    1 średnia
  • sól

  • pieprz

  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto drożdżowe tu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/155813/podstawowe-wloskie-ciasto-drozdzowe.html .

Grzyby i śliwki moczymy i gotujemy w tej samej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, dodajemy kapustę i pokrojone śliwki z grzybami. Smażymy przez chwilę. Jeśli jest za sucho dolewamy wodę, w której się gotowały grzyby i śliwki. Przykrywamy i dusimy około 30 minut.

Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Formujemy długie prostokąty, na każdym układamy farsz, zawijamy, kroimy na niewielkie kawałki.
Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 160 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 21.12.2011 13:54
Ja też z barszczykiem
1j1o1l1a1 21.12.2011 13:20
a ja bez barszczyku :)
Ewa104 21.12.2011 11:54
Super, do tego poproszę barszczyk czerwony.
Magdalena67 20.12.2011 21:01
Pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat