Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Paszteciki z cukinią

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna
2 szkl
drożdże świeże
2 dkg
cukier kryształ
1 łyżka
żółtko jajek
1 szt
jajko
1 szt
margaryna
1/2 kostki
olej
1 łyżka
śmietana 12%
100 ml
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

farsz

cukinia
25 dkg
filet z kurczaka
20 dkg
cebula
1 mała
czosnek
2 ząbki
chleb czerstwy
1 kromka
sól i pieprz
Przyprawa curry orientalna Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z cukinią

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
Mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć w maszynce razem z cebulą czosnkiem i kromka chleba. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i curry. Cukinię dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, rozsmarować na nim farsz, przeciąć wzdłuż na pół i każdą część zwinąć zaczynając od szerszego brzegu. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka.
Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i jeśli ktoś lubi posypać kminkiem. Odstawić, aż ciasto zacznie rosnąć.
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gocha29 23.03.2015 10:22
Uwielbiam cukinie a więc przepis jest w sam raz dla mnie.
ilka01 22.03.2015 23:02
super przepis :)
ben-ka 22.03.2015 19:52
Ciekawa propozycja, z cukinią jeszcze nie robiłam.
marenka 22.03.2015 19:32
Chętnie spróbowałabym...:-)
miodunka 22.03.2015 18:51
fajnie wyglądają!!
cooked 22.03.2015 18:44
pychotka po prostu
pajbek 22.03.2015 18:42
Pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak