Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
2 szkl -
drożdże świeże
2 dkg -
cukier kryształ
1 łyżka -
żółtko jajek
1 szt -
jajko
1 szt -
margaryna
1/2 kostki -
olej
1 łyżka -
śmietana 12%
100 ml -
sól
1/2 łyżeczki
farsz
-
cukinia
25 dkg -
filet z kurczaka
20 dkg -
cebula
1 mała -
czosnek
2 ząbki -
chleb czerstwy
1 kromka -
sól i pieprz
-
Przyprawa curry orientalna Prymat
Przepis i sposób przygotowania Paszteciki z cukinią
Mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć w maszynce razem z cebulą czosnkiem i kromka chleba. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i curry. Cukinię dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, rozsmarować na nim farsz, przeciąć wzdłuż na pół i każdą część zwinąć zaczynając od szerszego brzegu. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka.
Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i jeśli ktoś lubi posypać kminkiem. Odstawić, aż ciasto zacznie rosnąć.
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się