Paszteciki z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • drożdże świeże

    2 dkg
  • cukier kryształ

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • margaryna

    1/2 kostki
  • olej

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    100 ml
  • sól

    1/2 łyżeczki

farsz

  • cukinia

    25 dkg
  • filet z kurczaka

    20 dkg
  • cebula

    1 mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • chleb czerstwy

    1 kromka
  • sól i pieprz

  • Przyprawa curry orientalna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
Mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć w maszynce razem z cebulą czosnkiem i kromka chleba. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i curry. Cukinię dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, rozsmarować na nim farsz, przeciąć wzdłuż na pół i każdą część zwinąć zaczynając od szerszego brzegu. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka.
Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i jeśli ktoś lubi posypać kminkiem. Odstawić, aż ciasto zacznie rosnąć.
Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gocha29 23.03.2015 10:22
Uwielbiam cukinie a więc przepis jest w sam raz dla mnie.
ilka01 22.03.2015 23:02
super przepis :)
ben-ka 22.03.2015 19:52
Ciekawa propozycja, z cukinią jeszcze nie robiłam.
marenka 22.03.2015 19:32
Chętnie spróbowałabym...:-)
miodunka 22.03.2015 18:51
fajnie wyglądają!!
cooked 22.03.2015 18:44
pychotka po prostu
pajbek 22.03.2015 18:42
Pyszne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat