Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

drożdże świeże 70 gram
mleko ciepłe 300 ml
mąka pszenna 600 gram
białko do smarowania 1
cukier kryształ 120 gram
olej roślinny 5 łyżek
sól do smaku 1 łyżeczka

Nadzienie

czosnek ząbki 7 zabków
szpinak mrożony 1 opakowanie
ser feta 1- 1,5 opakowanie
przyprawa do szpinaku szczypta

Pozostałe

margaryna do smarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do posypania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym

Kroki postępowania

1
Ciasto:
1- Drożdze, cukier ucieramy, dodajemy mleko . 2- dodajemy żółtko, olej, mąke, sól - mieszamy . 3- Ugniatamy, dzielimy na 2 częsci, czekamy aż urośnie
Krok 1 - Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym foto
2
Nadzienie: Szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta wrzucamy na patelnie, podgrzewamy na margarynie bądź maśle, doprowadzamy do w miarę jednolitej masy
Krok 2 - Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym foto
3
Rozwałkowujemy ciasto na dosyć cienko, rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy w roladę. kroimy na kawałki ok. 5 cm szerokości. wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną bułką. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 3 - Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym foto
4
Piec w temperaturze 180 stopni celcjusza w nagrzanym piekarniku. I gotowe
Krok 4 - Paszteciki w formie rolady z nadzieniem szpinakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak