Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki kruchodrożdżowe z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło lub margaryna 15 dag
drożdże świeże 4 dag
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 1-2 łyżki
pieczarki 40 dag
cebula biała 15 dag
masło 1 łyżka
śmietana 1/2 szt.
mąka pszenna 1/2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki kruchodrożdżowe z pieczarkami

Mąkę przesiać,dodać tłuszcz,lekko posolić,posiekać staranie nożem.Gdy powstaną drobniutkie grudki,dodać rozkruszone drożdże i żółtka, zarobić ciasto nożem. Można dodać nieco śmietany. Zagnieść ciasto ręką, włożyć do miseczki, przykryć pozostawić na godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Szklankę wykrawać krążki z połowy krążków wykrajać, środki kieliszkiem. Obwód pełnych krążków posmarować białkiem i ułożyć na nich krążki z wykrajanym środkiem, lekko ucisnąć. Przygotowane ułożyć na natłuszczonej blasze, obok ułożyć maleńkie wykrajane krążki. Upiec wstawiając do nagrzanego piekarnika, lekko zrumienić. Cebulę obrać pokroić i dusić z masłem. Pieczarki poszatkować dodać do cebuli, dusić kilka minut, następnie oprószyć mąką, wymieszać dodając śmietanę, chwilę podusić, zdjąć z ognia dodać żółtka przyprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone foremki napełnić nadzieniem, przykryć najmniejszymi krążkami, ułożyć na blasze zagrzać w piekarniku. Podawać na gorąco jako dodatek do zup. Nadzienie może być również z mięsa lub drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak