Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
drożdże 3 dkg
żółtko jajek 3 szt
jaja 2 szt
margaryna 1 kostka
ocet 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
śmietana 12% 200 ml
cukier kryształ 2 łyżki
kapusta kiszona 0,5 kg
pieczarki 0,5 kg
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".

Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.

Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 06.03.2014 20:36
Robię ja na każde święta i większe spotkania, zawsze smakują :)
Kuchenka 06.03.2014 11:29
świetne są!!!
Suonatar 05.03.2014 20:51
Paszteciki...pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak