Pasta z szynką parmeńską i rukolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    1 op
  • czosenk

    1 ząbek
  • sól

  • pieprz

  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • rukola

    3 listki
  • oliwa

    2 łyżki
  • parmezan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron należny ugotować al dente. W tym czasie podsmażamy na oliwie pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy na patelnię szynkę parmeńską na ok. 30 sek.
Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię z szynką i dokładnie mieszamy. Na talerzu dekorujemy listkami rukoli. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i parmezanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 10.11.2012 20:34
o proszę - autorka ma dwa konta i się pogubiła :)
SmacznaPyza 10.11.2012 20:34
o proszę - autorka ma dwa konta i się pogubiła :)
Henryka2 09.11.2012 17:08
Dwie autorki jednego przepisu?!
olivka 09.11.2012 12:02
Szynkę kroję na drobno. Najczęściej używam makaronu Orechiette (muszelki) bo taki smakuje moim dzieciom.
Paweł29 09.11.2012 11:42
W przepisie nie podałam nazwy makaronu, gdyż tu każdy może zastosować do przygotowania potrawy taki jaki lubi, ja preferuję penne rigate. Natomiast szynkę kroimy w drobne kawałki lub w paseczki.
SmacznaPyza 08.11.2012 12:57
taaaaa, opakowania makaronu są różne, kształty i rodzaje mąk z jakich są zrobione też - czyżby było wszystko jedno jaki i ile? Szynkę smażysz w całych plastrach?
sara1 08.11.2012 11:48
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat