Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta do chleba z soczewicy

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 100 gram
cebula 2 sztuk
duża marchewka 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
przecier ekologiczny z papryki 3 łyżeczki
sól do smaku
oliwa 3 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta do chleba z soczewicy

Soczewicę bardzo dokładnie opłucz kilka razy zmieniając wodę. Opłukaną soczewicę przełóż do rondelka, wlej wody na dwa centymetry ponad poziom ziaren. Doprowadź do wrzenia, a później gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i mieszają podsmaż ją bez rumienienia. Dodaj pokrojony czosnek, startą na grubych oczkach tarki marchewkę. /Marchewki po starciu miałam około 1 szklanki o pojemności 250 ml/. Dodaj sól, mielony kminek i całość smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Zawartość patelni połącz z wcześniej ugotowaną soczewicą, dodaj przecier z ostrej papryki, wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.

*przecier z papryki jest bardzo pikantny, dlatego jego ilość należy dopasować do swojego smaku
*dobrze jest pastę przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby składniki się połączyły
* gdyby pasta okazała się za gęsta czy za sucha, można do niej dodać dodatkową łyżkę oliwy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.12.2013 16:26
Jeśli lubisz bezmięsna pasty do chleba, to powinna Ci smakować. Jest pikantna, zdecydowanie czosnkowa i bardzo smaczna.
Alex_M 07.12.2013 14:50
bardzo jestem ciekawa jak smakuje, nigdy takiej nie robiłam :)
anemon 01.10.2013 20:47
Starałam się Misiu, wywijałam swoją czarodziejską różdżką i wyszło mi coś takiego.
misia53 01.10.2013 02:29
nieżle to wyczarowałaś..
anemon 24.09.2013 15:52
Polecam i mam nadzieję, że będzie Ci smakowała.
caralajna 24.09.2013 07:34
pyszna i zdrowa pasta, chętnie zrobię coś takiego :)
alaaa 21.09.2013 22:28
rewelacyjny pomysł i super kolorek
anemon 19.09.2013 15:05
Nic straconego, bo jesień to bardzo odpowiednia pora roku, aby zrobić taka pastę do chleba.
ben-ka 18.09.2013 15:45
hm.......i ja to przegapiłam? jak to możliwe?
anemon 17.09.2013 18:59
Wacław, polecam, bo to bardzo smaczne "smarowidło".
Wacław 16.09.2013 22:27
świetny przepis,dla mnie nowość :-)
Grazyna0211 25.08.2013 18:42
świetny pomysł
Róża1 24.08.2013 10:55
fantastyczny pomysł:-)
Mira85 04.08.2013 19:17
Bardzo fajny pomysł
patryska76 04.08.2013 18:44
Z pewnością dobrze smakuje ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak