Przepis i sposób przygotowania na: Pasta do chleba z soczewicy
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę i mieszają podsmaż ją bez rumienienia. Dodaj pokrojony czosnek, startą na grubych oczkach tarki marchewkę. /Marchewki po starciu miałam około 1 szklanki o pojemności 250 ml/. Dodaj sól, mielony kminek i całość smaż pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Zawartość patelni połącz z wcześniej ugotowaną soczewicą, dodaj przecier z ostrej papryki, wymieszaj, a następnie zmiksuj blenderem na jednolitą pastę.
*przecier z papryki jest bardzo pikantny, dlatego jego ilość należy dopasować do swojego smaku
*dobrze jest pastę przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby składniki się połączyły
* gdyby pasta okazała się za gęsta czy za sucha, można do niej dodać dodatkową łyżkę oliwy