Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta carbonara

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron linguine 1 opakowanie
pancetta 50 gram
parmezan starty 100 gram
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
oliwa 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta carbonara

Jajka wyparzamy wrzątkiem.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wadzie zgodnie ze wskazówkami producenta.
Na patelni przesmażamy na chrupko na odrobinie oliwy pokrojoną w kostkę pancettę/boczek.
Do miseczki wbijamy 2 całe jajka i 2 żółtka, dodajemy świeżo mielony pieprz, odrobinę soli i tarty parmezan- starannie łączymy składniki.
Ugotowany makaron, odcedzamy i przekładamy na patelnie z przesmażoną pancetta/boczkiem – mieszamy, zestawiamy z ognia. Do makaronu wlewamy mieszankę jajeczno-serową i wszystko starannie mieszamy. Makaron serwujemy od razu, smacznego ; )

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak