Pasta a'la hummus

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szklanka
  • pomidory suszone Smak

    10 szt
  • sezam

    5 łyżek
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • słonecznik ziarna

    garść
  • koperek

    pęczek
  • pasta paprykowa

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • kumin

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
Odcedzamy i studzimy, ale wody, w której się gotowała nie wylewamy - będzie nam potrzebna!
Sezam prażymy na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając. Uprażony sezam wsypujemy do miski blendera, dodajemy olej z pomidorów suszonych i mielimy na pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Mieszamy. Wkładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:27
pyszna pasta
jagoda5913 16.12.2016 00:43
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat