Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta a'la hummus

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 szklanka
pomidory suszone Smak 10 szt
sezam 5 łyżek
sok z cytryny 1/2 szt
oliwa 2-3 łyżki
słonecznik ziarna garść
koperek pęczek
pasta paprykowa 1 łyżeczka
sól i pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
kumin
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta a'la hummus


Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
Odcedzamy i studzimy, ale wody, w której się gotowała nie wylewamy - będzie nam potrzebna!
Sezam prażymy na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając. Uprażony sezam wsypujemy do miski blendera, dodajemy olej z pomidorów suszonych i mielimy na pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Mieszamy. Wkładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 16.12.2016 12:27
pyszna pasta
jagoda5913 16.12.2016 00:43
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak