Przepis i sposób przygotowania na: Pasta a'la hummus
Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka.
Odcedzamy i studzimy, ale wody, w której się gotowała nie wylewamy - będzie nam potrzebna!
Sezam prażymy na suchej patelni aż się lekko zbrązowieje, co jakiś czas mieszając. Uprażony sezam wsypujemy do miski blendera, dodajemy olej z pomidorów suszonych i mielimy na pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się nam miksuje dodajemy jeszcze wody z ciecierzycy. Na końcu przyprawiamy pastą paprykową, mieloną papryką słodką, pieprzem i solą. Mieszamy. Wkładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.