Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście francuskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

parówki 6
ciasto francuskie 275 gram
żółtko jajek 1
sól do smaku
ser żółty
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Parówki obrać z osłonek. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na stolnicy i zaczynając od krótszego boku podzielić je na 12 równych pasków, tak aby na każdą parówkę przypadały 2 paski ciasta. Parówki w moim wykonaniu były zawijane jak plecionka.

Pokroić cebulę w półksiężyce, a ser w paski. Żółtko roztrzepać i dodać pieprzu i soli. Na każdą parówkę kłaść pasek sera, zawinąć najpierw jednym paseczkiem, a następnie ułożyć cebulę i opleść drugim w przeciwną stronę.
Krok 1 - Parówki w cieście francuskim foto
2
Tak przygotowane sztuki kłaść kolejno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec jeszcze posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut.
Krok 2 - Parówki w cieście francuskim foto
3
Oto efekt, życzę smacznego ;)
Krok 3 - Parówki w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 10.02.2013 23:08
muszę je kiedyś zrobić
Poison1988 10.02.2013 21:14
lubię połączenie ciasta francuskiego z parówką, tyle, że wolę zwinięte w spiralkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak