Parówki w cieście

Parówki w cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklank
  • mąka

    1/2 kg
  • sól

    szczypta
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    1/2 kostki
  • parówki

    8 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Parówki w cieście

Zrobić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i cukru. Połączyć te składniki, dać do ciepła i czekać aż urośnie. Najlepiej przykryć ręczniczkiem. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli. Zrobić na środku dziurkę i wbić do niej: żółtka i jedno jajko, wlać wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać. Na koniec dać roztopioną margarynę. Zostawić do wyrośnięcia. Parówki pociąć wzdłuż na pół. Rozwałkować ciasto i po\\ciąć w paseczki. Owijać parówki ciastem (jak na zdjęciu), i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu można polać keczupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

malaczarna23 28.07.2011 19:51
pyszniutkie
magduś83 24.07.2011 21:49
też kiedyś robiłam pycha
tomek18 12.07.2011 21:31
super
Juleczka20 27.06.2011 09:02
robiłam już i są świetne
smakoszek 26.06.2011 11:06
Ja też lubię taką wyżerkę:):)
KasiaK90 21.04.2011 10:27
super
Iwusia 11.04.2011 21:57
bardzo lubię :)
pioge7 11.12.2010 19:18
oj spróbuj spróbuj dobre :)
Krzysztof42 11.12.2010 14:03
można kiedyś spróbować
ewasylwia 17.11.2010 15:22
pomysłowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat