Parowce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 kg
  • drożdże świeże

    1/2 kostki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
  • masło

    100 g
  • jajko

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlewamy do miseczki, lekko podgrzewamy.
Wkruszamy drożdże, mieszamy.
Dodajemy cukier, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia
Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy.
Dodajemy rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka.
Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie formujemy kuleczki.
Wodę wstawiamy do garnka na 1/3 wysokości i doprowadzamy do wrzenia.
Na garnek nakładamy metalowe sito, układamy na nim w odstepach kuleczki z ciasta, zakrywamy misą i parujemy przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
reniatka 17.07.2012 08:56
chyba dzisiaj zrobie takie mniam
matriasik 20.06.2012 17:23
Kocham takie jedzonko
malaczarna23 23.11.2011 12:48
pycha
maryśka 20.09.2011 08:56
fajne
Andzia1977 23.08.2011 01:22
uwielbiam je, ale u mnie specjalistką jest babcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat