Przepis i sposób przygotowania na: Parowany łosoś kminkowy na szpinaku po parmeńsku
PRZYGOTOWANIE:
1. Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na porcje, które oprószamy solą, grubo mielonym pieprzem oraz mielonym kminkiem.
Na tak przygotowane filety układamy plaster masła i parujemy około 6 minut.
2. Przygotowanie szpinaku:
Szpinak rozmrażamy na rozgrzanym maśle i chwilę smażymy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Następnie dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę zabki czosnku, 2 łyżki jogurtu, cukier trzcinowy oraz kminek i dusimy całość około 5 minut.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy starty parmezan i 1 łyżkę startych orzechów włoskich - dokładnie mieszamy.
3. Gotowego łososia układamy na szpinakowej poduszce.
Całość świetnie dopełni puree z kaszy jaglanej.
Życzę smacznego! :)