Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz z marchewki
Ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.
Następnie obieramy marchew i kroimy na mniejsze części.
Teraz mamy do wyboru zetrzeć je na tarce (dużo pracy i bałagan :-)), zmiksować je w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ja użyłam maszynki poszło dość sprawnie.
Następnie do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) dodajemy sporo oliwy, ale bez przesady, wrzucamy marchewkę oraz ziele angielskie, liście laurowe - mieszamy i wszystko przykrywamy.
Kroimy cebulę paprykę w drobną kostkę i dodajemy do marchewki (na tym etapie dodałam też lubczyk jedną gałązkę pod koniec wyjmujemy). Wszystko dusimy ok. 20 minut, mieszając co jakiś czas. Gdy już mamy wszystko gotowe i miękkie dodajemy resztę przypraw koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Teraz czas na ryż. Jeżeli nasza papka jest dość sucha można podlać ją odrobiną oliwy lub wody (ja niczego nie dodawałam wyszło idealnie). Całość dusimy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy nasz paprykarz jest już zimny podajemy na świeżej bułce i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
SMACZNEGO