Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryki

    2 sztuki
  • kurki

    250 gramów
  • oliwa

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kasza bulgur

    100 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pomidor

    1 sztuka
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • oregano świeże

    2 łyżki
  • mozzarella

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie.

 

Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem.

 

Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodałem starty czosnek i kurki.

 

Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano.

 

Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty.

 

Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia.

 

Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem.

 

Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C.

 

Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym.

 

Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano.

 

Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut.

 

Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat