Przepis i sposób przygotowania na: Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur
Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie.
Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem.
Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodałem starty czosnek i kurki.
Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano.
Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty.
Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia.
Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem.
Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C.
Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym.
Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano.
Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut.
Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił.