Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna.

Składniki:

Składniki:

papryki 2 sztuki
kurki 250 gramów
oliwa 2 łyżki
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
kasza bulgur 100 gramów
jajko 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pomidor 1 sztuka
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
oregano świeże 2 łyżki
mozzarella 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie.

 

Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem.

 

Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodałem starty czosnek i kurki.

 

Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy: tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano.

 

Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty.

 

Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia.

 

Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem.

 

Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C.

 

Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym.

 

Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano.

 

Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut.

 

Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak