Papryka faszerowana soczewicą i ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4
  • soczewica zielona

    20 dag
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • ryż

    10 dag
  • pomidory

    2
  • bulion

    250 ml
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • mozzarella

    250 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Szklimy je na maśle.
Krok 2 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy.
Krok 3 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Następnie wsypujemy ryż. Kolejno całość zalewamy bulionem tak, aby woda przykryła wszystkie składniki. Całość gotujemy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
Krok 4 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę. Połowę mozzarelli ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i dodajemy startą mozzarellę.
Krok 5 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku przyprawami.
Krok 6 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Papryki dokładnie myjemy, odkrawamy im czubki i pozbywamy się pestek nasiennych. Napełniamy papryki przygotowanym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy resztę bulionu. Pieczemy je około 35 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Krok 7 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Wyjmujemy je i przykrywamy plastrami pozostałej mozzarelli. Zapiekamy jeszcze 10 minut i podajemy
Krok 8 - Papryka faszerowana soczewicą i ryżem foto
Smacznego ;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 26.04.2014 18:05
piękne danie
[email protected] 14.03.2013 10:32
coś wspaniałego
Aleksandraa 10.02.2013 21:41
fajne nadzienie :)
KasiaK90 24.12.2012 10:07
uwielbiam faszerowane papryki :)
jozefinach 19.10.2012 18:43
Pyszności, uwielbiam faszerowane papryki.
Mysiunia 16.10.2012 15:12
wyglądają wspaniale! :) Dużo uroku dodaje ta roztopiona mozarella położona pod koniec zapiekania :) <br> Świetny pomysł na smaczne danie :)
manaika 16.10.2012 14:27
pycha
Konczi 16.10.2012 14:15
apetycznie wyglądają te papryczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat