PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    8 szt
  • karkówka

    700 gram
  • cebula

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • pietruszka

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    1/2 litra
  • Czosnek suszony Prymat

    1 lyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kasza

    100 gram
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
Mięso zmielić,kaszkę kuskus wsypać do miski i zalać gorącą wodą około 1 centymetr ponad poziom kaszy i poczekać aż kasza wchłonie płyn a następnie dokładnie rozkryszyć tak aby nie było grudek.Papryki naciąć nożem u góry i wyjąć z nich gniazda nasienne,umyć i osuszyć.
Krok 2 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
Cebulę obrać pokroić w kostkę,na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę.W między czasie posiekać umytą i osuszoną natkę pietruszki.
Krok 3 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszkę kuskus,zeszkloną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki.Całość doprawić czosnkiem granulowanym,ostrą papryką pieprzem i solą a następnie wszystko wyrobić na gładką masę.
Krok 4 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
Mięsną masą faszerować po kolei papryki najlepiej za pomocą małej łyżeczki,lekko ugniatając.
Krok 5 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
W garnku ułożyć nafaszerowane papryki,opierając jedna o drugą i podlać bulionem warzywnym.Papryki dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50-60 minut.
Krok 6 - PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I KUSKUSEM foto
Gotowe papryki wyjąć z garnka,polać sosem w krórym się dusiły,posypać natką pietruszki i podawać jeszcze ciepłe.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 16.02.2014 13:26
uwielbiam faszerowaną paprykę,z kuskusem jeszcze nie robiłam,świetny pomysł
mirosława4 07.06.2013 21:18
nigdy nie robiłam nadziewanej papryki a Twoja wygląda apetycznie może czas to zmienić :)
pestka 31.03.2013 00:16
nie robiłam z kuskusem , teraz na pewno wypróbuję
junox 16.03.2013 22:49
pyszne papryczki,też takie robię
kate.500 17.02.2013 21:01
pycha
kuklik 25.12.2012 12:51
super
Seba 22.12.2012 12:37
pycha
Dorian 21.11.2012 20:41
pysznie wyglada
gacopierz23 21.11.2012 17:48
wyśmienite
Krystyna32 14.11.2012 00:12
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat