Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    2-3 szt
  • pierś z kurczaka

    300 g
  • mozzarella

    2 kulki
  • ser żółty

    100 g
  • pomidory

    250 g
  • sól

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą (użyłam prowansalską) i krótko obsmażyć na patelni - aby tylko zmieniło kolor.
Krok 2 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch.
Krok 3 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać.
Krok 4 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać , do smaku jeszcze lekko posolić solą prowansalską. Gotowy farsz odstawić.
Krok 5 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem.
Krok 6 - Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą foto
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekranika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Damiano 04.09.2015 09:08
wygląda super
berys18 04.09.2015 08:33
bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat