Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kurczakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka 2 sztuka
ryż 100 g
pierś z kurczaka 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 sztuka
brokuł 1/4 sztuka
cebula 1 sztuka
ser 4 plastry
sos paprykowy 2 łyżeczki
masło 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
bazylia świeża 4 listki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kurczakiem

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 1 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
2
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i posypujemy obficie przyprawą do kurczaka,mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z olejem i szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony brokuł, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy kurczaka, wszystko podsmażamy.
Krok 2 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
3
Gdy kurczak się zetnie dodajemy ugotowany ryż i sos paprykowy. Wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Papryki kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne, oczyszczamy.
Krok 3 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
4
Każdą solimy odrobinę od środka, a z zewnątrz smarujemy masłem. Układamy pojedynczo na kawałku folii aluminiowej, nakładamy farsz do środka i dajemy ser na wierzch, zawijamy tak by górna część nie dotykała sera, tworząc stożki. Tak przygotowane papryki grillujemy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Krok 4 - Papryka faszerowana kurczakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 09.09.2012 21:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak