Papryka faszerowana kurczakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    2 sztuka
  • ryż

    100 g
  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 sztuka
  • brokuł

    1/4 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • ser

    4 plastry
  • sos paprykowy

    2 łyżeczki
  • masło

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    4 listki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i posypujemy obficie przyprawą do kurczaka,mieszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła z olejem i szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony brokuł, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy kurczaka, wszystko podsmażamy.
Krok 3 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
Gdy kurczak się zetnie dodajemy ugotowany ryż i sos paprykowy. Wszystko razem dusimy jeszcze 5 minut. Papryki kroimy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazda nasienne, oczyszczamy.
Krok 4 - Papryka faszerowana kurczakiem foto
Każdą solimy odrobinę od środka, a z zewnątrz smarujemy masłem. Układamy pojedynczo na kawałku folii aluminiowej, nakładamy farsz do środka i dajemy ser na wierzch, zawijamy tak by górna część nie dotykała sera, tworząc stożki. Tak przygotowane papryki grillujemy ok 30 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Miki 09.09.2012 21:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat