papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód wielokwiatowy

    9 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    6 sztuk
  • ziarenka pieprzu

    - w opisie
  • czosnek ząbki

    6 duże
  • woda

    5 szklanek
  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 (iranian cherry)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... foto
papryczki dobrze umyć razem z ogonkami i osuszyć ręcznikiem papierowym

każdą papryczkę ze 2x nakłuć wykałaczką

do wyparzonych słoików wkładać papryczki, po ząbku czosnku, liściu laurowym, ziarenka pieprzu
Krok 2 - papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... foto
do mniejszych słoików dodać po łyżce miodu - do większych po 2 łyżki miodu

(użyłam 3 słoiki o poj. 300 gram i 3 słoiki o poj. 500gram)
Krok 3 - papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... foto
z podanych składników zagotować zalewę, zalewa jest nie mocno octowa, jeśli lubisz bardziej octową to dodaj 3 szklanki zamiast 2-óch

gorącą zalewę wlać do słoików - zakręcić dopiero po 30 minutach aż się pęcherzyki powietrza ulotnią z papryki

słoiki mocno zakręcić i pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut stawiając je w garnku na zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
Krok 4 - papryczka ostra Iranian Cherry w miodowej marynacie... foto
do jedzenia będą dobre po miesiącu

papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, past jajecznych, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!!

papryczka jagodowa odmiana Iranian Cherry to roślina obficie owocująca, daje owoce o przekroju 2-2,5 cm i bardzo ostrym smaku - dla mnie jest bardziej ostra od papryczki chilli....

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 13.02.2014 09:51
chciałabym mieć takie słoiczki na zimę
Habibi 06.10.2013 10:26
Super kształt mają te papryczki :) Ja swoje zamarynowane chili już zaczęłam wyjadać - chyba wiosny nie doczeka ;)
Mniam 06.10.2013 10:24
Podoba mi się ta marynata. Zabieram przepis.
kasienka23 06.10.2013 10:13
super papryczki, tylko szkoda że nie można takich u mnie kupić
fotoviderek 06.10.2013 09:24
Świetny pomysł :)
w mojej kuchni 06.10.2013 09:24
@ pati100015.... można śmiało, również ze zwykłą papryką, nawet sałatka warzywna...
adelajda 06.10.2013 08:47
rewelacyjny przepis :)
Janina 06.10.2013 07:52
Na pewno smakują i wyglądają super;)
Konczi 06.10.2013 07:45
muszą być super - podoba mi się się
Magula 06.10.2013 06:22
super przepius

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat